Balkon azylem

dla budzącej się natury

Maj to najpiękniejsza pora w ogrodzie. To właśnie wtedy zakwitają w pełni drzewa owocowe, dopełniając w ten sposób oszałamiający nastrój rozbudzonej do życia przyrody. Coraz dłuższe i cieplejsze dni, donośniejszy i przecudny śpiew ptaków, pobudzone do aktywności owady, dźwięczny rechot żab, to niewątpliwie zwiastuny trwającej już w pełni wiosny. Przebywanie w tym czasie w ogrodzie, na działce to sama przyjemność. Każdy dzień spędzony w tych miejscach przynosi nowe doznania, nowe odkrycia. Z niezwykłą uwagą i radością śledzimy każdą zmianę w rozwoju naszych ulubionych roślin a bezpośrednie uczestniczenie i obserwacja tak spektakularnego przyrodniczego zjawiska nastraja optymistycznie i dodaje energii do kolejnych codziennych wyzwań. Nie wszyscy posiadamy działki i przydomowe ogródki, w których można obcować z przyrodą, doznawać jej zbawiennego wpływu na nasze samopoczucie. Dlatego dla większości mieszkańców miasta takim miejscem może stać się balkon bądź taras, a przecież maj to najlepszy okres na urządzenie swojego miniogródka. Z pewnością wielu z nas, komponując dobór roślin na swoim balkonie, ma mniejsze lub większe doświadczenie w tym względzie, które można wykorzystać do tegorocznych aranżacji. Warto również uwzględnić rady innych osób, specjalistów w tej dziedzinie. Zdaniem ekspertów przy urządzaniu balkonu obowiązują następujące zasady:

* balkon powinien mieć jednolity styl i dobrze wkomponowywać się w otoczenie,

* dobierając rośliny powinniśmy kierować się przede wszystkim ich wymaganiami co do warunków jakie panują na balkonie (balkon słoneczny czy zacieniony i jego wielkość),

* linia balustrady powinna być podstawowym poziomem umieszczenia roślin,

* skrzynki z roślinami umieszczajmy w miejscach, po których nie chodzimy,

* na środkach skrzynek sadzimy rośliny wyższe a po bokach zwisające,

* klasyczne zestawienie barw kwiatów dwubarwnych to żółty z fioletowym lub niebieskim, czerwone i pomarańczowe z fioletowymi. Wystrzegajmy się chaosu wielobarwnego, bo przynieść to może nieuporządkowanie i bałagan,

* rośliny sadźmy w skrzynkach wg klucza, czyli w każdym pojemniku podobnie. Wprowadzi to rytm, zapewniając elegancki wygląd.

Życzę zatem * wszystkim posiadaczom balkonów i tarasów powodzenia w tworzeniu kolorowych i pachnących oaz, gdzie będziecie państwo czerpać nowe siły i zapomnicie o szarej prozie codziennego życia. Na balkonie nie zapominajmy również o uprawie podstawowych ziół, ale nie w tych miejscach gdzie odbywa się wzmożony ruch samochodów.

A teraz wracam do głównego tematu dzisiejszego artykułu.

Przysmaki prosto z grilla

Grillowanie stało się już polską tradycją, a maj to najwłaściwsza pora na rozpoczęcie tego wspaniałego rytuału. Smakosze tych rarytasów zapewne powiedzą, że tę przygodę rozpoczęli już dużo wcześniej, ale na szerszą skalę nastąpi ona z pewnością w maju. Grillowanie bardzo polubiliśmy, bo zapachy przyrządzanych potraw rozchodzą się już od czasu, gdy tylko temperatura pozwoli wytrwać kilka godzin w plenerze, a kończą się z pierwszymi przymrozkami. Spotkania przy grillu mają same zalety. Można więc pobyć na łonie natury z rodziną, przyjaciółmi, przygotować pyszne gorące potrawy i rozkoszować się smakiem i aromatem na jakie mamy tylko ochotę. Aby mieć pełną przyjemność z grillowania, wcześniej trzeba przemyśleć menu, uwzględnić w nim osoby dorosłe i dzieci, osoby „mięsożerne” i wegetarian.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.